Зачлени се    
 
 
     За нас   |   Совети   |   Новости   |   Календар   |   Контакт   |   Помош    Барај производ
 
  Продавајте полесно, заработете повеќе со Агри ИнфоНет!     НОВОСТИ:      Вината на „Тиквеш“ во комбинација со македонски специјалитети вистински хит во Загреб     Треба да бидеме горди на македонското млеко     Преработувачите ќе треба да го откупат вишокот на свинско месо     Млекото не содржи опасни материи ќе се контролира еднаш на две недели
promo codes for walgreens photo walgreens photo coupon prints walgreen photo deals
     ГОДИНАВА ЌЕ СЕ ОТКУПИ ПОМАЛКУ ТУТУН ВО СПОРЕДБА СО ЛАНИ
 
   
 
Пронајдени се 2527 огласи  
НАЈНОВИ ОГЛАСИ

февруари 2021
повтсрчепесане
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
1234567
 • Поледелство
  walgreen photo coupon codes click coupon code for walgreens photos
  promo codes for walgreens photo go walgreen photo deals
  Февруари
  Поледелство Доколку временските услови дозволуваат се започнува со прихрана на пченицата и другите зимски посеви како рж, јачмен, маслодајна репка итн. со комплексни минерални ѓубрива збогатени со азот. Се проверуваат и по потреба се чистат каналите за истекување на вишокот вода. Се врши подготовка на необработените површини, растурање и заорување на ѓубривата. Кон крајот на месецот започнува сеидбата на пченица, рж, јачмен и овес и се врши прихрана на тревниците.
 • Лозарство - винарство
  Февруари
  Лозарство Во овој период може да се надоместат сите пропуштени работи како окопување, замена на старите или исушените насади, поправки на конструкциите, набавка на столбови, жици итн. Исто така се врши прихрана со арско ѓубре во комбинација со минерално, како и зимска заштита на растенијата. Кон средината на месецот започнува кроењето на лозовите насади.
  promo codes for walgreens photo walgreens photo coupon prints walgreen photo deals
 • Овоштарство
  Февруари
  Овоштарство
  promo codes for walgreens photo walgreens photo coupon prints walgreen photo deals
  Се проверуваат растенијата, особено местата каде е вршена резидбата на јаболчестото и коскестото овошје. Се врши прихрана и зимско прскање. Овој месец започнуваат и подготовките за подигање на нови овошни насади.
  promo codes for walgreens photo walgreens photo coupon prints walgreen photo deals
 • Градинарство
  Февруари
  Градинарство Се врши подготовка на топлите леи кои се полнат со биотопливо и добра хумусна почва. Веќе поникнатиот расад се пикира и се применуваат редовните мерки за негова нега. Се почнува сеидба за ранопролетно производство на пиперка, домат, зелка и патлиџан. На отворено се врши сеидба на грашок, кромид, морков, магдонос, ротквица, спанаќ, доколку временските услови дозволуваат. Кон крајот на месецот, на отворено се садат лук, компир, рана зелка, кељ, артичока. Траповите се чистат од оштетените и изгниени зеленчуци.
 • Сточарство
  Февруари
  Сточарство Во потоплите денови се врши проветрување, а стоката се изнесува на свеж воздух. За тоа време може да се изврши чистење на шталите и да се извршат ситни поправки. На прихраната и понатаму се внимава, особено на внесот на минерали и витамини. Младите животни пак се чуваат на топло.
 • Овоштарство
  Овоштарство Една од најважните мерки кај овошните кутури во овој период е резидбата. Зимската резидба се врши во периодот на мирување на овошките, од опаѓањето на лисјата до почетокот на вегетацијата, а летната во текот на вегетацискиот период, за време на порастот на леторастите. предност и даваат на летната резидба, бидејќи зараснувањето на пресекот е подобро, дрвото е помеко и нема неповолно дејство од ниски температури. Меѓутоа, зимската се смета за главна, а летната за нејзина корекција. Со резидбата секоја година треба да се заменат 25-30% од родното дрво, но, притоа водејќи сметка да се зачува формата на короната. Со резидбата се отстрануваат сувите и искршени гранки, се проредува короната и повремено се подмладува. Притоа е неопходно да се разликуваат родните (покрупни) од неродните (поситни) папки. Родните содржат зачетоци на цветовите. Треба да се внимава на носивоста на гранките, а треба да се знае дека кај јаболчестите видови се родни двогодишните гранчиња. По потреба се врши и проредување на плодовите, што директно влијае врз квалитетот и големината на плодовите, овошките не се истоштуваат, тие се поотпорни на зимските мразеви, а животниот век и плодоносењето им се подолги. Зајаците и подземните кучиња причинуваат доста штети во овоштарникот, особено на младите, штотуку засадени овошки. Поради штетите што ги прават, малите глодачи, слични на глувци, треба навреме да се сузбијат. Тоа се прави така што околу овошката се бараат дупките и ходниците на подземните кучиња и во нив се поставуваат отровни мамци. Овоштарите често ја одбираат и механичка заштита на своите насади обмотувајќи ги стеблата со жичано или пластично плетило или со најобични вреќи за компир. Подобар начин е ако стеблата на овошките ги заштитите со помош на надолжно расечени пластични или гумени цевки околу нив, а за тоа добро може да послужи и стара внатрешна автогума. Чувањето на овошјето во текот на зимата е важна мерка, од која зависи квалитетот и должината на користењето на овошјето. Поголема количина на овошје најдобро се чува во ладилници, додека помалите количини можат да се чуваат и во мали простории. Просторијата во која се чува овошјето претходно треба да се исчисти и вароса, со додаток на 1% син камен во варното млеко. Амбалажата треба да биде чиста и здрава. Јаболката најчесто се чуваат во сандаци, јаболчари, наредени еден врз друг, подигнати од подот 10-тина см. Крушите се чуваат во холандези, наредени во еден ред, а се редат еден врз друг, од причина што крушите се поосетливи на скапување, па е потребно проветрување на просторијата. Скапаните плодови се отстрануваат, за да не се инфицираат здравите. Најдобро е сандаците и холандезите да се обложат со перфорирана хартија. На тој начин плодовите помалку се набиваат при допир со амбалажата и помалку се скапуваат. Просторијата каде се чува овошјето повремено се проветрува со отварање на прозорците и вратите. Во есенскиот период, проветрувањето се врши навечер, за да влезе ладен воздух и на тој начин температурата во просторијата се снижува, со што се овозможува подолго зачувување на плодовите
 • Поледелство
  walgreen photo coupon codes click coupon code for walgreens photos
  promo codes for walgreens photo go walgreen photo deals
  Февруари
  Поледелство Доколку временските услови дозволуваат се започнува со прихрана на пченицата и другите зимски посеви како рж, јачмен, маслодајна репка итн. со комплексни минерални ѓубрива збогатени со азот. Се проверуваат и по потреба се чистат каналите за истекување на вишокот вода. Се врши подготовка на необработените површини, растурање и заорување на ѓубривата. Кон крајот на месецот започнува сеидбата на пченица, рж, јачмен и овес и се врши прихрана на тревниците.
 • Лозарство - винарство
  Февруари
  Лозарство Во овој период може да се надоместат сите пропуштени работи како окопување, замена на старите или исушените насади, поправки на конструкциите, набавка на столбови, жици итн. Исто така се врши прихрана со арско ѓубре во комбинација со минерално, како и зимска заштита на растенијата. Кон средината на месецот започнува кроењето на лозовите насади.
 • Овоштарство
  Февруари
  Овоштарство Се проверуваат растенијата, особено местата каде е вршена резидбата на јаболчестото и коскестото овошје. Се врши прихрана и зимско прскање. Овој месец започнуваат и подготовките за подигање на нови овошни насади.
 • Градинарство
  Февруари
  Градинарство Се врши подготовка на топлите леи кои се полнат со биотопливо и добра хумусна почва. Веќе поникнатиот расад се пикира и се применуваат редовните мерки за негова нега. Се почнува сеидба за ранопролетно производство на пиперка, домат, зелка и патлиџан. На отворено се врши сеидба на грашок, кромид, морков, магдонос, ротквица, спанаќ, доколку временските услови дозволуваат. Кон крајот на месецот, на отворено се садат лук, компир, рана зелка, кељ, артичока. Траповите се чистат од оштетените и изгниени зеленчуци.
 • Сточарство
  Февруари
  Сточарство Во потоплите денови се врши проветрување, а стоката се изнесува на свеж воздух. За тоа време може да се изврши чистење на шталите и да се извршат ситни поправки. На прихраната и понатаму се внимава, особено на внесот на минерали и витамини. Младите животни пак се чуваат на топло.
 • Пчеларство
  Февруари
  Пчеларство
  walgreen photo coupon codes gallaghermalpractice.com coupon code for walgreens photos
  Во февруари деновите стануваат сe подолги, а ноќите пократки. Освен тоа, промените во температурата во февруари често може да бидат големи, така што има денови со 10 целзиусови степени под нулата или денови со 10 и 15 и повеќе степени над нулата. Исто така, може да има големи разлики во висината меѓу дневната и ноќната температура. Преку ден, кога времето е тивко, мирно и сончево, температурата може да биде доста висока, а потоа, во текот на ноќта да биде многу ниска. Должината на денот и зголемувањето на температурата обично влијаат врз пчелното друштво да почне побрзо да се развива. Но, поради можните чести магли и големи промени во висината на температурата, а што многу негативно влијае врз развојот на пчелното легло (пило), треба да се спречува премногу забрзаниот развој на леглото. Во овој месец многу е битно да се направи контрола за резервите со храна, доколку се слаби треба да се додадат зимски погачи или рамки со мед и полен. Зголемената потрошувачка на храна и забрзувањето на другите животни процеси во пчелното друштво, предизвикува појава на поголема количина водена пареа. Затоа е битно обезбедување на правилна вентилација за време на зазимувањето на пчелните семејства во месец август.